Dieren

Wij genieten enorm van onze dieren. Het zijn er eigenlijk te veel 😉. We zijn er gewoon gek op en meestal blijven er een aantal van de jonge dieren bij ons op de boerderij.

Waar we erg op letten bij het houden van onze dieren is het karakter, aaibaarheid en toegankelijkheid. Kortom deze karaktereigenschappen zorgen voor positieve contactmogelijkheden bij onze deelnemers. Zij kunnen het zelfvertrouwen en respect bevorderen m.n. bij ouderen en deelnemers met autisme. Verder zijn de stallen rolstoelvriendelijk, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om met de dieren in contact te komen.

  • Koeien: op de zorgboerderij worden Marchigiana koeien gefokt. Oorspronkelijk komt dit in omvang kleine ras, met in Nederland 400-500 moederdieren, uit Italië.  Marchigana’s zijn sterke, probleemloze dieren, met een rustig karakter. De kalveren van deze koeien worden heel gemakkelijk geboren en zijn erg vitaal. Door deze eigenschappen kunnen de koeien zeer oud worden. Zo heeft onze moeder koe Palla, in 2018, op haar 14 jarige leeftijd zonder problemen nog een kalfje gekregen.
  • Paard/pony’s: op de zorgboerderij lopen diverse rassen van paard en pony’s. Van enkele kleine Shetlandpony’s via de Haflingers naar een groot KWPN paard. Met name de Shetlanders en de Haflingers worden ingezet bij de activiteiten op de zorgboerderij. Hierbij kunt u denken aan het knuffelen van de pony, het berijden van een pony en een pony die gebruikt word bij het mennen.
  • Geiten: de geiten die aanwezig zijn, zijn van het Nubische ras. Dit geitenras is bekend om hun rustige, zachte en sociale karakter. Ook hun vele verschillende kleurvariaties en lange oren zijn een bijzonder verschijning. Deze geiten zijn gericht op aanhankelijkheid en zoeken het contact met mensen.
  • Kleinvee: verder worden er nog konijnen gefokt. Ook hierbij is uitgegaan van een konijn met een rustig karakter en een hoge mate van aaibaarheid en hierbij is de keuze gevallen op de Nederlandse Hangoor Dwerg en de Franse Hangoor. Op de zorgboerderij zijn nog enkele soorten kippen aanwezig, waar m.n. in de lentedag ook mee gebroed wordt. De diverse katten die op de zorgboerderij rondlopen komen via de dierenbescherming, veelal krijgen ze een tweede mogelijkheid van een liefdevol leven.