Januari-heden 2021:
Vanaf januari is het een enorme hectiek geweest op de boerderij.
Meerdere projecten waren de bedoeling in de loop van het jaar, maar door omstandigheden moest het in no time gebeuren en kwam natuurlijk alles tegelijk…. dit was echt chaos.
Even een paar projecten toelichten die gedurende de afgelopen 10 maanden zijn gedaan op de boerderij.

Zonnepanelen:
In januari 2021 is het dak van de loods vol gelegd met zonnepanelen. Dit was het eindresultaat van twee jaar van voorbereidend werk met berekenen, offertes, meerdere overleggen met verschillende mensen die verstand hadden van zonnepanelen.

In een week tijd is het hele dak van de loods vol gelegd. We hebben onze ogen uitgekeken wat voor machines er allemaal het erf op kwamen. Machineliefhebbers konden hun hart hierbij ophalen😊.

De panelen leveren genoeg stroom voor ons eigen gebruik met daarnaast nog het gebruik van ongeveer 20-25 gezinnen.

Op de boerderij was het net alsof er een reuze mol aan het werk was. Ons hele speelveld lag op zijn kop, er moesten grote doorvoerkabels worden gelegd naar een nieuwe transformatorkast die de zonne-energie kon verwerken.

Rondom de boerderij en de wegen die langs onze boerderij komen, waren ook helemaal op de kop gezet. Liander was gelijk begonnen aan een groot onderhoud vanwege een nieuwe transformator voor de omliggende buurt. Dit heeft zeker zes weken geduurd.

Blijkbaar gaan meerdere bedrijven en woonhuizen aan de Erichemsekade over op zonne-energie, duurzaam bezig ons straatje😉

Paardenwasplaats:

Inmiddels is er ook een wasplaats aangelegd voor onze paarden en pony’s. Ze mankeren regelmatig wat aan hun benen en dan is vaak het advies van de dierenarts om ze af te spuiten met koud water.
Dit moest altijd op een moeilijke manier buiten gebeuren.

Nu zijn we aan het genieten van de luxe die we hebben. De paarden en pony’s zijn er inmiddels aan gewend en natuurlijk toen de wasplaats klaar was kregen we een paard en pony die weer regelmatig afgespoten moesten worden met koud water. Wauw, wat ging dat nu op een vooral veilige en rustige manier.

Aanleg Kuilplaat/betonplaat:

Op 9 september 2020 werden we rond drie uur uit ons bed gebeld door de politie.
Die kwamen vragen of de kuilgrasbalen die vlakbij de boerderij in brand stonden van ons waren.

Een “grapjas” heeft deze wintervoorraad voor onze dieren in brand gestoken. Dit was voor ons en de loonwerker zo duidelijk als het maar zijn kan. In mei hadden we ruim 50 grote balen super droog en mooi kuilgras als start voor onze wintervoorraad verzameld. Drie maanden nadat kuilgras is gepakt is zelfontbranding door “hooibroei” niet mogelijk volgens boeren en loonwerkers.
Dit was echt triest.

Wat een werk is dit geweest om het op een goede manier op te ruimen en verwerken.
Daarom hebben we nu een grote kuilplaats op de boerderij waar we de wintervoorraad voor de koeien bewaren.